DNEVNIK TRENINGA I ISHRANE PDF

Kasnije je dnevnik treninga mogue analizirati i ukljuiti ga u plan tempiranja forme . Pretreniranost se moe pojaviti i kao rezultat loe ishrane ili. Download Dnevnik & Tablica Kalorija apk for Android. Brzi pregled kalorija i nutritivnog sastava hrane, kao i vodjenje dnevnika. časove scenskog pokreta imaćemo i radionice koje se odnose na retoriku, dikciju, razne vrste sportskih treninga, časove pravilne ishrane.

Author: Tojagrel Negrel
Country: Ukraine
Language: English (Spanish)
Genre: Art
Published (Last): 8 December 2017
Pages: 442
PDF File Size: 5.78 Mb
ePub File Size: 19.28 Mb
ISBN: 140-2-16815-655-8
Downloads: 20504
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Kajihn

@nsidokdkdbwjqmqm

Nedjelja, izradio je Biciklistiki prirunik, te je dao dozvolu za javnu objavu istog. Prirunik je kvalitetno izraen, obrauje brojna podruja biciklizma na !!! Od Prirunika najveu korist mogu imati cestovni biciklisti, pogotovo poetnici u biciklizmu. Published on Dec View Download 6.

@fitnesschallengeee – Dnevnik fitness ishrane???? – Obrok pre treninga 🙂 50g zobenih pahuljica s

SadrajUvod 7Biciklizam openito 9Biciklizam 9Povijest bicikla – kronologija 9Natjecateljski biciklizam 10Biciklizam trenina Hrvatskoj 11Biciklistike utrke 11Bicikl i oprema 13Trkai bicikl 13Dijelovi bicikla 13Biciklistika odjea i obua 16Biciklistika oprema 18Odravanje opreme 19Tehnika vonje i osnove 22Poloaj tijela 22Osnovne vjetine vonje 22Napredne tehnike vonje 28Vonja u oteanim uvjetima 29Osnovna biciklistika znanja 30Fiziologija 32Srce 32Miii 33Mozak 34Izvori energije 34Trening 35Testiranja 38Efikasnost 38Razlike meu spolovima 39Starenje 39Reference: Josip Kresonjasva prava zadranaZagreb, Namijenjen je prije svega mladim trenninga ma koji se tek poinju bavi ovim sportom.

Cilj mi je bio ihrane koncipira kao udbenik koji e bi itljiv i onima koji o biciklizmu ne znaju ba nita. Mislim da sam u tome uspio. Negdje tamo oko Bila je to mala i pohabana knjiica, tada ve stara bar 20 godina, inae prijevod nekog francu-skog autora kojem vie ne pam m ime.

Iz te knjiice nauio sam puno. U to vrijeme nije se toliko ozbiljno pristupalo biciklizmu pa mogu rei da je to bio moj prvi uitelj biciklizma. Ovo izdanje ima istu funkciju. Prije nekoliko godina shva o sam da ne postoji kompletna knjiga o biciklizmu na hrvatskom jeziku. Moram napomenu da ovo nije prva verzija koju sam napisao.

Prije nekoliko godina primio sam se pisanja ove knjige, ali materijal koji sam napisao bio je na kraju previe kompliciran, teko itljiv i preopiran. Pomalo zbog pretjerane ambicioznosa vie zbog moje sklonos da radim puno stvari odjednom ostao je nedovren i zapostavljen. Na nagovor prijatelja da zavrim knji-gu odluio sam napisa novu. Saetu i lako itljivu. Napominjem da su ovo dnevnki osnove koje su dovoljne da se shva biciklizam kao sport.

Recimo da je ovo neto to bi svaki biciklist morao zna. Za ozbiljan pristup sportu, na profesionalnoj ili poluprofesionalnoj razini potrebno je zna puno vie, po mojoj procjeni jedan biciklis sihrane trener morao bi zna puta vie od onoga to je ovdje sadrano. Vrhunski vjerojatno i puno vie od toga. Isheane ako imate elju napredova u sportu, nemojte da ovo bude zadnje to ete o njemu proita. Poto je trenibga tek prva zapravo druga verzija ove knjige s vremenom e sigurno bi dopuna, izmjena i ispravaka kako u formi tako i u sadraju.

Sve suges je i kri ke su dobrodole, Upu te ih meni osobno denvnik e-maila ili facebooka.

  LEICA SF 24D PDF

Zahvaljujem svojoj Tanji na pomoi i razumijevanju ugraenom u ovaj prirunik, kao i Robertu Penjaku, treneru pri HBS koji me potaknuo da prirunik stavim na raspolaganje iroj javnos.

Josip Kresonja9Biciklizam openitoBiciklizam openitoBiciklizamBiciklizam je pojam koji oznaava koritenje bicikla, ali i bilo iahrane prijevoznog sredstva pokretanog iskljuivo ljudskom snagom. Bicikli su se pojavili u Kao prijevozno sredstvo vrlo su uinkoviti: Naroito su pogodni za urbane krajeve gdje se koritenjem bicikla smanjuju prometne guve i potekoe s parkiranjem. Bicikl i dnevhik da je atletika kraljica sportova. Ja bih rekao da je biciklist kralj sportaa. Brojna istraivanja su pokazala da je biciklizam najtei sport, to i ne udi.

Ne postoji niti jedan drugi sport koji istovremeno postavlja tako visoke zahtjeve u segmen-tima izdrljivosti, brzine, snage i sposobnosti oporavka. Profesionalni biciklisti godinje prelaze i do km, utrke traju i do 3 tjedna, a intenzitet ima takav raspon da se moe rei greninga su istovremeno sprinteri na m i trsninga. Treba istaknuti da biciklizam zbog pokreta koji su ograni-eni vrtnjom pedala ne optereuje zglobove, ligamente i tetive kao mnogi drugi sportovi.

Opasnost od ozljeda je manja uz istovremeni vei napredak organizma kao odgovor na trening. Neki lijenici ak propisuju vonju bicikla kao terapiju kod odreenih ozljeda. Biciklizam se ini jednostavan, ali i dalje nije sasvim istraen.

Svatko nalazi svoj razlog za bavljenje biciklizmom: Rekreativni biciklizam je svima dostupan, pogodan za sve ivotne dobi i ne trai nikakvu specijalnu opremu ili infrastrukturu. Rekreirati se moe vozei stari Pony seoskim putem.

Dnevnik & Tablica Kalorija for Android – APK Download

Biciklizam smanjuje opasnost od bolesti srca i krvnih puteva, dijabetesa pa ak i raka. Smanjuje se razina ko-lesterola, normalizira krvni tlak i popravlja tonus miia to posredno poveava elju za fizikom aktivnou. Zahvaljujui svemu tome moe se rei da biciklizam znaajno popravlja kvalitetu ivota.

Neki biciklom putuju turistiki na dalje destinacije. Putu-jui polako svaki tren maksimalno upijaju ugoaj novih prostora. Neki ga koriste svakodnevno za odlazak na posao smanjujui tako stres prometnih guvi, zagaenje i trokove uz istovremeno koritenje vremena za vjebu i pozitivan utjecaj na vlastito zdravlje. Za ukljuivanje u biciklistiki sport nije potreban skupi bicikl niti pripremljenost. Od nekuda treba krenuti, a to se prije zapone, prije e doi do napretka. Za nastupe na utrkama potrebna je biciklistika licenca.

To je dozvola za nastup na natjecanjima pod okriljem meunarodnog biciklistikog saveza UCI i nacionalnih saveza koji su pod njime. Posjedovanje licence ukljuuje i osiguranje u sluaju nezgoda. Biciklisti su podjeljeni u starosne kategorije, iako u nekim zemljama postoje i drugi oblici kategorizacija.

Broj nesrea u biciklizmu obzirom na prijeenu kilome-trau je 11 puta manji u odnosu na pjeake. Istraivanja su pokazala da lanovi biciklistikih klubova koji posjedu-ju znanja o ponaanju u prometu sudjeluju u do 12 puta manje nesrea nego prosjeni biciklisti. Iz toga proizlazi da je opasnost od biciklizma obzirom na broj prijeenih kilometara oko puta manja nego za pjeake, odno-sno puta manja u odnosu na automobiliste.

Naravno da poveane brzine biciklista natjecatelja doprinose ozbiljnost ozljeda i vjerojatnosti njihovog nastanka, ali se i dalje moe rei da je biciklizam znatno manje opasan nego to o njemu vlada percepcija.

Pretpostavlja se da ga je na promiljanje te ideje naveo pomor konja tih godina. Njegov bicikl je u potpu-nosti bio drven, a od tla se voza odgurivao nogama. Smatrao se pomodarskom igrakom za bogate i brzo je utonuo u zaborav javnosti, a u nekim zemljama je ak bio i zabranjen zbog svoje vrtoglavo opasne brzine. Proizvodio se istovremeno u Njemakoj, Francuskoj i V. U Ameriku su se u poetku bicikli tee probijali zbog loijih puteva nego u Europi.

  IL GUERRIERO VICHINGO PDF

Laufmachine Karla Draisa iz Nedugo kasnije slian bicikl se pojavljuje i u Engleskoj. Dota-danje drvo kao materijal za izradu zamjenjuju eljezne cijevi. Prednji kota postaje malo vei od zadnjeg i bicikl prima naziv Boneshaker zbog svoje neudobnosti koja je na ondanjim cestama zaista protresala kosti Bone-shaking.

Biciklizam openito10Loe ceste i ratovi u tom razdoblju su bili uzronik uspo-renog omasovljivanja bicikla.

Micheauxov bicikl, Boneshaker James Starley izrauje bicikl s velikim prednjim kotaem i prijenosnim mehanizmom u njemu. To je zna-ilo da su potrebna dva okreta pedala za jedan okretaj kotaa.

Dnevnik & Tablica Kalorija

Takav bicikl je bio udobniji, ali je bio izuzetno opasan, naroito na nizbrdicama. U to vrijeme pojavljuju se i prvi bicikli u Hrvatskoj. Taj bicikl bio je od kljune va-nosti za prihvaanje kao sigurnog i svima namijenjenog prijevoznog sredstva. Pune gume koriste se na biciklima ve 20 godina ranije. Izum pneumatika znaio je defi-nitivan kraj za bicikle s velikim prednjim kotaem jer udobnost vie nije bila problem. Moderni bicikl Safety bike, U to vrijeme bicikli se omasovljuju, a voze ih i ene koje ga vide kao odraz slobode i ravno-pravnosti spolova.

Mjenjai su i od strane natjecatelja smatrani nepouzda-nima i dodatnim optereenjem. Kad su uvedeni na Tour de Franceu se prosjena brzina pobjednika dramatino poveala.

Bicikli su koristili razliite prijenose na utrkama ve ranije, prvo s po jednim zupanikom s svake strane kotaa gdje je za promjenu bilo potrebno okrenuti kota, a kasnije su se pojavili kotai s 3 zupanika na jednoj strani.

Za promjenu je trebalo zaustaviti se, otpustiti ko-ta kako bi se otpustio lanac i runo ga prebaciti na drugi zupanik. Zategnutost lanca drala ga je na mjestu.

Tulio Campagnolo patentira zatvara, ranije su kotai bili zategnuti leptir-maticama. Simplexov mjenja koji koristi sajle umjesto poluga ulazi u masovnu upotrebu. Simplex je taj mjenja kon-struirao jo trenunga rata. Dotadanji Campagnolovi mjenjai koristili teninga poluge, bili su efikasni, ali spori, ishrame za proizvodnju i zahtijevali su izmjene na rami. Campagnolo prvi puta nudi kompletnu grupu, konice e u grupu uvesti 10 godina kasnije.

Francuski proizvoai polako gube znaaj. Shimano je bio prvi proizvoa koji je u dizaj-nu panju posvetio aerodinamici. Ipak, Shimano nije prvi japanski proizvoa dijelova na svjetskom tritu. Sun Tour se pojavio krajem tih i borio za trite sa Shima-nom cijenom i inovacijama do ranih tih. Klein izrauje prvi aluminijski oversize bicikl, iste godine pojavljuje se i prvi bicikl od karbonskih cijevi spo-jenih aluminijskim mufovima. Exxon Graftek, ubrzo sline izrauju Vitus i Alan.

U masovnu uporabu meu natjecateljima ulazi tek godina kasnije. Shimano predstavlja STI integrirane ruice konica i mjenjaa, godinu kasnije Campagnolo uvodi Ergo-power. Krajem tih Campagnolo poinje koristiti i karbonska vlakna u najskupljim dijelovima.